воскресенье, 1 ноября 2015 г.

Фактори, які впливають на підготовку до ЗНО

Щоб скласти ЗНО на високий бал, недостатньо протягом року ретельно вчити матеріал, регулярно відвідувати репетитора та виконувати всі його вказівки. Насправді, варто враховувати значну кількість чинників, які безпосередньо чи опосередковано визначають ступень успіху на ЗНО. Я вже писала про це у статтях «Загальні стратегії успіху», «Особливості підготовки до ЗНО вчителів та учнів», «Десять порад для успішного виконання тестових завдань». Хотілося б додати ще декілька факторів, які варто враховувати при підготовці до тестування.

Фактор 1. 

Ступень розвитку основних психічних процесів (пам’яті, уваги, мислення, уяви тощо) 

На розвиток психічних процесів впливає генетика, яку вже не змінити, але також, і це найважливіше, - ТРЕНУВАННЯ. Так, пам’ять, увагу, мислення та уяву можна і треба тренувати протягом усього свого життя. Є один нюанс: найактивніше психічні процеси формуються ще у дошкільному та молодшому шкільному віці. Якщо цей час втрачений, то наздогнати буде дуже важко. Мова йде про те, що якщо учень протягом 10 років навчання в школі недостатньо тренував свої психічні процеси, то за рік підготовки до ЗНО він не зможе їх якісно покращити! А тренувати їх дуже просто: читати матеріали, вчити напам’ять вірші, переказувати тексти, розв’язувати задачі тощо, тобто, по суті, відповідально виконувати те, що вимагають у школі. Нажаль, сучасна школа бажає «сісти на 2 стільця» одночасно: залишити ґрунтовну базу колишньої радянської школи та перейти на тестове навчання європейської школи. Зараз учні все менше переказують, роблять висновки, обґрунтовують свою  думку, а частіше виконують тестові завдання на будь якому уроці. В юнацькому віці за рік підготовки можна якісно засвоїти матеріал, але суттєво покращити пам’ять, мислення та увагу – надзвичайно важко, а інколи - неможливо. Саме тому важливо об’єктивно оцінити свої здібності та можливості для того, щоб поставити собі за мету реальну кількість балів на ЗНО. 

Фактор 2. 

Мотивація 

Людина із шаленою мотивацією здатна подолати будь-які перешкоди на шляху до своєї мрії. Сильна мотивація компенсує навіть недостатній рівень розвитку психічних процесів. Тобто, незалежно від здібностей та можливостей, маючи сильну мотивацію, можна скласти ЗНО на високий бал. 

Фактор 3.

Загальний режим 

Це важливий чинник успіху у підготовці до ЗНО, яким часто нехтують. Режим включає в себе харчування, сон та фізичні вправи. 

Фактор 4. 

Систематична робота над навчальним матеріалом та організований відпочинок

Ні харчування, ні сон, ні фізичні вправи не призведуть до успіху самі по собі, якщо систематично не працювати над засвоєнням навчального матеріалу. Будь-який навчальний матеріал засвоюється тоді, коли його: зрозуміти; запам’ятати; регулярно повторювати. Звісно, що на ці «процедури» потрібен час. Але час – це найбільший дефіцит у сучасному шаленому світі. Тому успіх на ЗНО напряму залежить від уміння доцільно розподіляти свій час. Треба обов’язково щодня виділяти по 2-3 години на підготовку до ЗНО, на засвоєння та повторення матеріалу. Випускникам це зробити доволі важко: адже окрім підготовки до ЗНО вони мають виконувати ще і домашні завдання з предметів 11 класу, бо бали за атестат ніхто не відміняв! Години активної підготовки варто розбавляти годинами відпочинку, коли розум та тіло повністю переключаються від проблем   школи  та ЗНО на інші захоплюючі справи. 

Фактор 5. 

Сила волі

Безумовно, щоб постійно протягом року дотримуватись режиму і систематично працювати над навчальним матеріалом, треба мати залізну силу волі. Але без неї нікуди не дітися. Ніхто не зможе свої знання перекласти в інші голови без належних зусиль того, хто навчається. Які б не були талановиті вчителі та репетитори, але все одно учень залишається наодинці з навчальним матеріалом, який треба засвоїти. І дуже часто доводиться себе просто примушувати це робити. Тут і відіграє свою роль сила волі. Варто запам’ятати, що сила волі напряму залежить від мотивації. Чим сильніша мотивація, тим сильніша наша воля. Але краще за все сила волі тренується тоді, коли ми робимо те, що треба робити навіть тоді, коли ми цього не бажаємо!

Успіхів Вам! Сподіваюся, що Ви правильно скористаєтеся порадами та зможете розприділити свій час та якісно підготуватися до тестування!

Комментариев нет:

Отправить комментарий